Tanja Vahvelainen

Eläinsuojelulaki uudistuu – plussat, miinukset ja kysymykset

  • Eläinsuojelulaki uudistuu – plussat, miinukset ja kysymykset

 

Viime päivinä uudistuva eläinsuojelulaki on ollut paljon tapetilla ja uutisissa. Laki on ollut valmisteilla jo vuodesta 2010. Nyt ollaan askelta lähempänä uutta ja parempaa lakia, kun ehdotus palasi lausuntokierrokselta ja menee loppuvuodesta eduskunnassa äänestykseen. Laissa on paljon hyviä, eläinten tilannetta parantavaa muutosta. 

Eläimet ovat osa suomalaista yhteiskuntaa ja näin ollen myös heistä tulee pitää parasta mahdollista huolta. 
Kissoille ja koirille on tulossa vaatimus pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja sen rekisteröinnistä.

Iso peukku tälle! Tiesitkö, että Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, missä tämä ei ole ollut pakollista vielä? Siruttaminen ja rekisteröinti kuitenkin helpottaa vähentämään pentutehtailua, eläinten salakuljetusta sekä helpottaa kadonneen eläimen palautumista kotiin.

Iso peukku myös sille, että sirkuksissa ei enää uuden lain mennessä läpi saa käyttää villieläimiä.

Plussaa siitä, että laissa puututaan eläinten jalostukseen. Varsinkin koirien jalostuksessa on menty äärimmäisyyksiin ulkomuodon tähden. Liian lyhytkuonoisiksi jalostetut rodut kuten mopsit sekä ranskan- ja englanninbulldogit ovat räikeitä esimerkkejä siitä, mitä ihminen on saanut aikaan. Näiden koirien röhinä ja tuhina saatetaan nähdä söpönä rotuominaisuutena, mutta todellisuudessa kyse on siitä, että koira ei pysty hengittämään kunnolla. Eläinlääkärit Suomessa ja kautta maailman ovat nostaneet voimakkaasti esiin koirien pahoinvointiin sekä vakaviin terveysongelmiin liittyviä vakavia epäkohtia mihin on päädytty jalostuksella. On siis aika, että nämäkin asiat otetaan mukaan lakiin ja sen avulla pyritään parantamaan eläinten hyvinvointia. 

Uuden lain turvin halutaan turvata eläinten jatkuva vedensaanti. Kummallista sinänsä, ettei se ole aikaisemmin ollut vaatimus. Jos eläin ei pääsen juomaan, niin eihän se hyvin voi. Toki uudessakin laissa ei takaa kaikille eläimille sitä, että vettä on saatavilla. Lain mukaan kaikki turkiseläimet eivät kuitenkaan ole oikeutettuja jatkuvaan vedensaantiin, ainostaan siitoskäytössä olevat. Rekikoiratarhoillakaan ei tarvitse kuulemma olla koko aikaa vettä tarjolla, koska jatkuvan sulan veden saaminen tarjolle olisi kohtuutonta. Ettäkö mitä? 


Tuotantoeläinten osalta laki jättää paljon parantamisen varaa kyllä, vaikka kyllä se tuo mukanaan niitä parannuksiakin. Turkistarhaus tulee jatkumaan Suomessa edelleenkin. Tuotanto- ja turkiseläimiin liittyvät kysymykset ovat aina monimuotoisia, sillä toisessa vaakakupissa painaa myös ihmisten toimeentulo ja elinkeino. Tuotanto- ja turkiseläimiä tulee olemaan vastakin, mutta kuitenkin niille pitäisi pystä tarjoamaan mahdollisimman hyvä elämä, jossa voivat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään ja saavat parasta mahdollista hoitoa. 


Muutama asia jäi itselleni hieman kysymysmerkiksi uudessa laissa kuten pentutehtailu ja eläimiin sekaantuminen. 


Pentutehtailua koskien puolueemme kansanedusta Olli Immonen jätti jo vuonna 2013 kirjallisen kysymyksen sen kriminalisoinnista, mutta eihän se mihinkään johtanut. Pentutehtailu ja siihen liittyvä eläinten salakuljetus on iso ongelma eläinsuojelullisesta näkökulmasta. Lisäksi siihen liittyy eläinten laitonta tuontia. Eläimiä kasvatetaan epäinhimillisssä olosuhteissa, sairaudet jyllää, pennut ovat sukurutsaisia, emot synnyttävät joka juoksuista ym ym. Raha on se, mikä merkkaa. Sekä kysyntä. Niin kauan kun on kysyntää, on tarjontaa.

Voi kumpa ihmiset jo uskoisivat ja oppisivat olematta ostamatta näitä hämäriä pentuja.

Teille, jotka olette kiinnostuneita tutustumaan miten valtavasta ongelmasta pentutehtailussa on kyse, suosittelen kääntämään Alfa kanavalle 27.11 alkaen ja seuraamaan kymmenosaista dokkarisarjaa Pedigree Dream. Sarja on suomalainen tuotanto, joka porautuu Euroopan alueen koirakauppaan ja pentutehtailuun, kasvatustoimintaan sekä koirien liikkuvuuteen Euroopassa ja siihen, miten tämä kaikki näkyy meillä Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee vain koirille. Ei myös kissoille kuten kerroit.

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Tulee myös kissoille. On uudessa laissa että tuohon siirrytään vaiheittain, eka koirat ja kissat myöhemmin.

Tanja Vahvelainen

Ensin sirutus tulee koirille, myöhemmin myös kissoille.

HS:”UUDESSA eläinsuojelulaista on merkittävä muutos lemmikkien omistajille, sillä koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi. Koirille rekisteröintipakko tulisi ensin. Rekisteröintipakko estäisi pentutehtailua, helpottaisi tuontikoirien tautiriskin ehkäisyä sekä löytöeläinten palauttamista omistajilleen.”

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Maa- ja Metsatalousministeriön oma tiedote:
"Hallituspuolueet ovat sopineet, että koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä säädetään eläinten tunnistamislainsäädännössä. Tunnistusmerkintärekisterin perustamista koskeva selvitys valmistuu syksyn aikana. Kissojen pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä koskevat säännökset on mahdollista sisällyttää lainsäädäntöön myöhemmin."

https://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/jatkuva...

Myöhemmin tarkoittaa tulkintani mukaan s.e. se ei tule lakiin vaan voidaan sitten asetuksella tai lakimuutoksella myöhemmin säätää - tai olla säätämättä. Tämähän on mahdollista koko ajan muuttamalla lainsäädäntöä. Tämä lakiesitys ei kissoja sisällä - lausuma myöhemmästä on yleisluonteista puhetta.

Tulee mieleen kuuluisa ensimmäisen kansalaisaloitteen turkisasetuksen kieltämiseksi kansanedustajien laajalti käyttämä perustelu tulevasta uudesta turkiseläinasetuksesta, joka korjaa epäkohtia. Asetus joka sitten hylättiin ja jätettiin pöydälle tämän hallituksen ensimmäisenä vuonna.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lainsäädännön kannalta koira on esine.
Karanneen lemmikin löytämiseksi vastuullinen omistaja siruttaa lemmikkinsä jo nyt. Sitä en ymmärrä miten rekisteröinti "helpottaisi tuontikoirien tautiriskin ehkäisyä" tai pentutehtailua.

Koirarekisterin myötä koiravero on ihan nurkan takana, vähän samoin kuin venerekisterin myötä persut ajoivat veneveroa. Ok jos näin mutta sitten se pitäisi sanoa ääneen, tällä hetkellä perusteet ovat vain falskit.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Luulin, että sirutus on automaatio. Ei näköjään.

Toivottavasti myös ostoskäyttäytymisellä voidaan parantaa eläinten oloja vaikkei lakia olisi ettei esimerkiksi vapaan lehmän maitotuotteet ole vain mainoskikka.

Vapaan lehmän tuotteisiin voisi yhdistää myös esimerkiksi "tuottajalle 3 snt" maidon.

Tukea ja hyvinvointia eläimille sekä tuottajille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sen verran tuosta rekikoirien poikkeuksesta, että itse en näe sitä niin kummallisena. Suurelta osin Lapissa ulko-oloissa oleville koirille on aika hankalaa koittaa pitää vaikkapa -25-asteessa sulaa vettä aina.

Omat berninpaimenkoirani talvisin juovat kupista hyvin vähän ja omasta halustaan syövät lunta vesikupista juomisen sijaan.

Tässä mielessä poikkeus mielestäni on ok. Laki ei tunnu mahdollistavan terveen järjen käyttöä vaan kaikki on kirjattava.

Mitä tulee turkiseläimistä vain siitoseläimiä koskevaan YHDEKSÄN vuoden siirtymäajalla tehtävään jatkuvaan vedensaantiin, niin se nyt on älytöntä.

Kyllä niillä muillakin on jano ja onhan tuo siirtymäaika kohtuuttoman pitkä. Häkistä ei aina ole mahdollista yltää lumeen ja siten tilanne on eri kuin rekikoirilla.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Näiltä eläinsuojelijoilta unohtuu usein ihan perusasia - Jos halutaan ajaa eläinten etua, kielletään lemmikkieläinten pitäminen, sillä Eläin kuuluu luontoon, omaan ympäristöönsä.

Käyttäjän KatiHirsikangas kuva
Kati Hirsikangas

Koirat ja kissat eivät kuulu luontoon sillä ovat domestikoituneita eläimiä. Ja otetaanhan laissa kantaa myös muihinkin kuin lemmikkeihin, ihan yhtälailla koskee tuotanto- ja luonnonvaraisia eläimiä.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Eikös uudessa laissa kielletä myös teurastaminen ilman että eläin on ensin tainnutettu? Vai onko tämä jo vedetty pois joittenkin uskonlahkojen vaatimuksesta?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

On ollut käytännössä kiellettyä jo ennen uutta lakia.

"5. Onko halal-teurastus sallittu Suomessa? Miten sitä valvotaan?

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa Eviran tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät kuitenkin myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua, ja käytännössä Suomessa tuotetaankin halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Suomessa halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta siten poikkea mitenkään tavanomaisesta teurastuksesta. Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä neljässä teurastamossa, joskin halal-teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni."

https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elain...

Käyttäjän TeemuTorssonen kuva
Teemu Torssonen

Olennaisia huomioita koskien eläinsuojelulain uudistusta. Suomeen todellakin tarvitaan paljon parempi eläinsuojelulaki mitä nyt on. Olemme pahasti jäljessä useita muita Euroopan maita ja laahamme kaukana jäljessä muita Pohjoismaita.

Eläinsuojelun kehitystä tarvitaan kipeästi ja nopeasti. Tällainen on sivistystä ja kehitystä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset