Eläinsuojelulaki uudistuu – plussat, miinukset ja kysymykset

 

Viime päivinä uudistuva eläinsuojelulaki on ollut paljon tapetilla ja uutisissa. Laki on ollut valmisteilla jo vuodesta 2010. Nyt ollaan askelta lähempänä uutta ja parempaa lakia, kun ehdotus palasi lausuntokierrokselta ja menee loppuvuodesta eduskunnassa äänestykseen. Laissa on paljon hyviä, eläinten tilannetta parantavaa muutosta. 

Eläimet ovat osa suomalaista yhteiskuntaa ja näin ollen myös heistä tulee pitää parasta mahdollista huolta. 
Kissoille ja koirille on tulossa vaatimus pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja sen rekisteröinnistä.

Iso peukku tälle! Tiesitkö, että Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, missä tämä ei ole ollut pakollista vielä? Siruttaminen ja rekisteröinti kuitenkin helpottaa vähentämään pentutehtailua, eläinten salakuljetusta sekä helpottaa kadonneen eläimen palautumista kotiin.

Iso peukku myös sille, että sirkuksissa ei enää uuden lain mennessä läpi saa käyttää villieläimiä.

Plussaa siitä, että laissa puututaan eläinten jalostukseen. Varsinkin koirien jalostuksessa on menty äärimmäisyyksiin ulkomuodon tähden. Liian lyhytkuonoisiksi jalostetut rodut kuten mopsit sekä ranskan- ja englanninbulldogit ovat räikeitä esimerkkejä siitä, mitä ihminen on saanut aikaan. Näiden koirien röhinä ja tuhina saatetaan nähdä söpönä rotuominaisuutena, mutta todellisuudessa kyse on siitä, että koira ei pysty hengittämään kunnolla. Eläinlääkärit Suomessa ja kautta maailman ovat nostaneet voimakkaasti esiin koirien pahoinvointiin sekä vakaviin terveysongelmiin liittyviä vakavia epäkohtia mihin on päädytty jalostuksella. On siis aika, että nämäkin asiat otetaan mukaan lakiin ja sen avulla pyritään parantamaan eläinten hyvinvointia. 

Uuden lain turvin halutaan turvata eläinten jatkuva vedensaanti. Kummallista sinänsä, ettei se ole aikaisemmin ollut vaatimus. Jos eläin ei pääsen juomaan, niin eihän se hyvin voi. Toki uudessakin laissa ei takaa kaikille eläimille sitä, että vettä on saatavilla. Lain mukaan kaikki turkiseläimet eivät kuitenkaan ole oikeutettuja jatkuvaan vedensaantiin, ainostaan siitoskäytössä olevat. Rekikoiratarhoillakaan ei tarvitse kuulemma olla koko aikaa vettä tarjolla, koska jatkuvan sulan veden saaminen tarjolle olisi kohtuutonta. Ettäkö mitä? 

Tuotantoeläinten osalta laki jättää paljon parantamisen varaa kyllä, vaikka kyllä se tuo mukanaan niitä parannuksiakin. Turkistarhaus tulee jatkumaan Suomessa edelleenkin. Tuotanto- ja turkiseläimiin liittyvät kysymykset ovat aina monimuotoisia, sillä toisessa vaakakupissa painaa myös ihmisten toimeentulo ja elinkeino. Tuotanto- ja turkiseläimiä tulee olemaan vastakin, mutta kuitenkin niille pitäisi pystä tarjoamaan mahdollisimman hyvä elämä, jossa voivat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään ja saavat parasta mahdollista hoitoa. 

Muutama asia jäi itselleni hieman kysymysmerkiksi uudessa laissa kuten pentutehtailu ja eläimiin sekaantuminen. 

Pentutehtailua koskien puolueemme kansanedusta Olli Immonen jätti jo vuonna 2013 kirjallisen kysymyksen sen kriminalisoinnista, mutta eihän se mihinkään johtanut. Pentutehtailu ja siihen liittyvä eläinten salakuljetus on iso ongelma eläinsuojelullisesta näkökulmasta. Lisäksi siihen liittyy eläinten laitonta tuontia. Eläimiä kasvatetaan epäinhimillisssä olosuhteissa, sairaudet jyllää, pennut ovat sukurutsaisia, emot synnyttävät joka juoksuista ym ym. Raha on se, mikä merkkaa. Sekä kysyntä. Niin kauan kun on kysyntää, on tarjontaa.

Voi kumpa ihmiset jo uskoisivat ja oppisivat olematta ostamatta näitä hämäriä pentuja.

Teille, jotka olette kiinnostuneita tutustumaan miten valtavasta ongelmasta pentutehtailussa on kyse, suosittelen kääntämään Alfa kanavalle 27.11 alkaen ja seuraamaan kymmenosaista dokkarisarjaa Pedigree Dream. Sarja on suomalainen tuotanto, joka porautuu Euroopan alueen koirakauppaan ja pentutehtailuun, kasvatustoimintaan sekä koirien liikkuvuuteen Euroopassa ja siihen, miten tämä kaikki näkyy meillä Suomessa.

tanjaisa
Kristillisdemokraatit Vantaa

Vantaan kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu