Tanja Vahvelainen

Tyttöjen valinnanvapaus

  • Tyttöjen valinnanvapaus

Valinnanvapaus

 

Tällä hetkellä sana valinnanvapaus on useiden huulilla, Soteen liittyen.  Me olemme tottuneet ajattelemaan tuota sanaa vapautena valita mistä terveyspalvelumme hankimme.

Jäin pohtimaan tuota sanaa nähdessäni pienen, noin kolme vuotiaan mustalla huivilla hunnutetun tytön.

 

Millainen on tuon tytön valinnanvapaus

Hän ei saa valita pukeutuuko huiviin, hän ei saa valita ympärileikataanko eli silvotaanko hänet.
Mitä suuremmalla todennäköisyydellä tytön kasvaessa hän ei myöskään saa valita kavereitaan, poikaystävästä puhumattakaan. Tuo tyttö ei tule kokemaan vauhdin hurmaa polkupyörällä, koska ei voida ottaa riskiä, että tyttö vahingossa huomaisi istuimen tuovan seksuaalista nautintoa. Hänen elämäänsä tulee ohjaamaan, huolimatta asuuko hän Suomessa tai Lähi-Idässä, hänen perheensä, suurilta osin hänen isänsä ja mahdollinen veljensä.

Tytön isä noudattaa kunnon muslimina sharia lakia. Lakia, jonka jotkut haluaisivat toteutuvan myös Suomessa muslimien keskuudessa. Suomessa on perustuslaki, ei kahta rinnakkaista lakia. Maassa tulee noudattaa maan lakeja. Tästä huolimatta tuo pieni tyttö saatetaan naittaa ennen hänen kahtatoista syntymäpäiväänsä hänen isänsä valitsemalle vanhemmalle miehelle. Tällä isä takaa itselleen paratiisiin pääsyn. ”Naittakaa tyttölapset ennen heidän naiseksi tulemistaan…”

Kasvaessaan naiseksi tuo muslimiperheen tyttö ei saa valita synnyttääkö hän lapsia, tai kuinka monia, hän ei saa valita liikkuuko hän huivi päässään tahi ilman huivia, hän ei saa valita totteleeko miestään.

Huolimatta siitä missä maassa hän kasvaa, hän ei saa valita kasvatetaanko hänen lapsistaan hartaita muslimeja. tai noudatetaanko hänen perheessään sharia lakia.

Valinnanvapaus on siis varsin mielenkiintoinen sana. Se koskettaa useita ihmisiä ja asioita, useilla eri tavoilla.

Ja yhtälailla kuin meidän perustuslakimme seuraa meitä vuodesta toiseen, periytyvät muslimien tavat ja lait sukupolvelta toiselle.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Osoittaa käsittämätöntä välinpitämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä ja nöyristelyä tämän yhden uskonnon kohdalla, että esikoulusta ja koulusta ylipäätään ei raportoida sosiaaliviranomaisille tästä yhä nuorempien tyttöjen eristämisestä yhteiskunnasta. Miten he voivat ikinä kotoutua Suomeen, kun ovat jo leikki-ikäisinä pakotettu uralle, joka johtaa synnytyskoneiksi kotiin?

Missä on Naisasialiitto Unioni, Pelastakaa Lapset ja muut järjestöt? Missä koskaan olette kuulleet heidän tai viranomaisten puuttuneen tai edes yrittäneen puuttua tähän alistamiseen? Ai niin, tämähän kuuluu heidän "kulttuuriinsa". Joka siitä sanoo poikkipuolista sanaa, on rasisti isolla Rllä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoituksessa taidettiin nyt antaa vähän todellisuutta ankeampaa kuvaa, vaikka epäilemättä kirjoituksessa kuvattuakin marginaalisesti tapahtuu.

Kysymys kaavuista on vähän monimutkainen, enkä suosittelisi tuomitsemaan toisten kulttuuriryhmien käytäntöjä katsomatta peiliin.

    «tytön kasvaessa hän ei myöskään saa valita kavereitaan, poikaystävästä puhumattakaan»

Mites jos tyttäresi haluaisi hengailla muslimien kanssa ja varsinkin tapailla muslimipoikaa? Kieltäisitkö vai muuttaisitko varmuuden vuoksi toiselle paikkakunnalle?

Kenellä suomalaislapsellakaan nyt on mitään valinnanvapautta uskontonsa suhteen? Vanhemmat pääsääntöisesti määräävät lasten uskonnollisesta kasvatuksesta ja opetuksesta, joskin valtio sitten määrää vielä vähän päälle.

Mitä tulee pukeutumiseen, tytöt ja naiset hyvinkin monessa kulttuurissa osoittavat pukeutumisella siveyttään. Näin on myös Suomessa, jossa julkisella paikalla alastomana esiintyminen saattaa loukata sukupuolisiveellisyyttä, mikäli joku sitä paheksuu. Tiedämme toki kaikki, että siveellistä pukeutumista korostetaan käytännössä kaikissa uskonnollisissa yhteisöissä, jumalan nimestä riippumatta.

Myös Suomessa tavan takaa kauhistellaan nuorten tyttöjen kevyttä pukeutumista. Selvästi vanhemmilla (ja muillakin) on vahva halu kontrolloida nuorten tyttöjen siveellistä pukeutumista.

    "– Nykymuoti on järkyttävää. Tyttöjen housut ovat niin alhaalla, että takapuoli melkein näkyy, paidat niin tiukkoja ja pieniä että rinnat suorastaan pursuavat ulos, nimimerkki huolestunut kirjoittaa.

    – Millaiset vanhemmat antavat lastensa kulkea tuommoisessa vaatetuksessa yleisillä paikoilla, hän jatkaa."

Kommentoijat tuskin ovat muslimeja. Ehkä ennemmin perussuomalaisia?

Miten kirjoittaja on ajatellut pukeutua vieraillessaan vaikkapa Namibiassa? Pukeudutko paikalliseen tapaan vai rinnat peittävään säkkiin?

Tanja Vahvelainen

Kiitos kommentistasi. Ymmärrän näkökulmasi. Toivottavasti sinulla kuitenkin on silmät auki ja olet huomannut kuinka huolissaan Suomessa ollaan tyttöjen ympärileikkauksista.

Itse toimin aikoinaan matkailualalla liki 10vuotta. Pukeuduin joka maassa maan vaatimalla tavalla. Samoin asuessani Turkissa vuoden ja Tunisiassa 3kk. Pahoilla mielin katsoin toki niitä vähäpukeisia turisteja aika ajoin, jotka eivät ymmärtäneet, että bikinien käyttö kuuluu uima-altaille ja rannoille.

Mikäli minulla olisi lapsia, todellakin kieltäisin hengailemasta muslimien, varsinkin poikien kanssa. Kertoisin kyllä toki miksi, avaisin heidän uskontoaan ja eritoten naisten asemaa islamissa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ympärileikkaukset siis ovat rikos. Kyllä muslimitytöillä on Suomessa täysi vapaus valita, etteivät ota ympärileikkausta. Joidenkin vanhemmat vain tekevät rikoksen, jossa vapaus riistetään. Ei kait se eroa siitä, että jotkut riistävät naiselta itsemääräämisoikeuden pussaamalla väkisin? Rikos sekin. On toki vaarana, että jompi kumpi rikos yleistyy tulevaisuudessa. Mitä puoluetta pitäisi äänestää, jos haluaisi vähentää näitä rikoksia?

    «Mikäli minulla olisi lapsia, todellakin kieltäisin hengailemasta muslimien, varsinkin poikien kanssa. Kertoisin kyllä toki miksi, avaisin heidän uskontoaan ja eritoten naisten asemaa islamissa.»

Siinä sitten pääsisi harras muslimi-isä kirjoittamaan Puheenvuoroon pahamaineisista perussuomalaisten lapsista: "Mitä suuremmalla todennäköisyydellä tytön kasvaessa hän ei myöskään saa valita kavereitaan, poikaystävästä puhumattakaan."

Hän epäilemättä myös avaisi lapselleen perussuomalaisten uskontoa ja naisten asemaa. Mikään kovin hyvähän se naisten asema ei voi olla, kun eivät halua pukeutumisellaan osoittaa siveyttään miehelleen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Lapsilla harvoin on valinnanvapautta esim uskonnotojen takia. Jos vanhemmat kuuluu kirkkoon niin lapsikin kuuluu siihen ilman kyselyjä.

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

valinnanvapauteen kuuluu myös selvästi täydellinen puutaheinän kirjoittaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset