Tanja Vahvelainen

Passeja ropisee

  • Passeja ropisee

 

Kummastusta on herättänyt jo pidemmän aikaa se, miksi maassamme on kielteisen turvapaikan saaneita roppakaupalla. Miksei heitä ole palautettu joko kotimaahansa taikka maahan, josta tulivat meille, lähinaapuriimme Ruotsiin. Suomessa heillä ei enää ole oikeutta olla.

Mikäli näillä henkilöillä olisi täällä tietoa työpaikasta, saatikka kielitaitoa pärjätä täällä, rimaa hipoen minulta voisi milli ymmärrystä löytyä. En kuitenkaan usko, että he ovat suorittaneet kielikursseja tmv. Miksi he saivat kielteisen päätöksen, siksi, koska kriteerit eivät täyttyneet. Tässähän nyt pistetään suomalaisia ihan kuus-nolla myös päätöksen tehneitä viranomaisia. Ja mikä järki siinäkään on, että he saavat valittaa uudestaan, uudestaan ja uudestaan….. samalla, kun me maksamme heidän ylläpitonsa täällä.

Lisäksi Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta teki vielä älyttömän päätöksen taata näille laittomilla ilmaisen laajennetun terveydenhuollon. Ja kirkko avustaa yöpymisissä.

Irak ei ota heitä takaisin, koska heillä ei ole passia. Suomi hommaa Irakin delegaation tänne tuomaan heille passit.

Minun maalaisjärkeni ei nyt kerta kaikkiaan ymmärrä tätä dilemmaa.
Mykkäsen mukaan passin kautta nämä saavat töitä ja integroituvat Suomeen. Onko heille tehty kielikoe? Osaavatko suomea sanaakaan? Onko tiedossa, miten heidät sitten työllistetään ja mikä taho vai tukeeko valtio senkin, eli toisin sanoen veronmaksajat maksavat taas samalla kun palkat painetaan alas ja suomalaisten määrä työttömyyskortistossa kasvaa.

Nyt hoi, järki älä kokonaan tätä maata jäätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taidamme kohta saavuttaa ennätyksen palkoissa: työntekijä maksaa esimerkiksi 1000 euroa kuukaudessa työnantajalle, jotta saa "työpaikan" ja sitä kautta elinikäisen nautintaoikeuden suomalaiseen sosiaaliturvaan.
Nollapalkkahan on jo ennenstään tuttu, mutta kohta nähtäneen myös negatiivisia palkkoja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Irak ei ota heitä takaisin, koska heillä ei ole passia. Suomi hommaa Irakin delegaation tänne tuomaan heille passit."

Mieti pari hetkeä tuota virkettä. Sen jälkeen käännä se toisin päin ;)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ehkä olisi hyvä myös tustustua siihen mitä vastustaa, eli kyse on tästä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005824907.html

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tuo Markon linkkaama is:n juttu on aika sekava. Journalismilta odottaisi enemmän.

Ajatus siis lie on, että passinsa hukannut, turvapaikanhakijaksi ilmoittautunut, työllistynyt irakilainen saisi virallisen hekilöpaperin, jotta työperäinen oleskelulupa olisi haettavissa.

Ensiksi tietenkin herää kysymys, millaista uhkaa turvapaikanhakija pakenee, jos lähtömään hallitus on valmis tuomaan uuden passin. Lie uhkan olevan sellainen, että lähtömaan viranomaiset eivät voi pakenijaa siltä suojata? Millainen uhka se sellainen mahtaisi olla?

Tähän liittyy myös positiivisen syrjinnänä vaara: Turvapaikanhakija ajaa normaalin työperäisen maahanmuuton edelle. Tämä toki tarjoaa ulkomaista työvoimaa palkkaavalle yritykselle mahdollisuuden nopeutettuun työperäisen oleskeluluvan käsittelyyn. Tulevan työntekijän pitää vain hukata passinsa, ilmoittautua turvapaikanhakijaksi, aloittaa työnteko ja hakea uusi passi. Monessa yrityksesså aika on rahaa.

Ko. is:n jutun mukaan Ministeri Mykkänen lausuu kuolemattomasti: "– Jos vastustusta nousee, niin he siis vastustavat Suomessa laillisesti työskentelevien mahdollisuutta laillisesti työn perässä muuttaa Suomeen. "
Joku voisi ystävällisesti avata, mitä Ministeri tuolla lauseella tarkoitti. Minusta tuo vahvasti kuulostaa vihreältä logiikalta(tm), ei ministeripuheelta.

Mikäli Suomessa oleskelisi 7000 turvapaikkaa hakevaa Venäjän kansalaista, ja Venäjän hallituksen edustajat tulisivat tuomaan passeja heille, kuinka moni, ja erityisesti ketkä, siitä voimallisimmin älähtäisivät? Taitaisi samainen roskalehti is olla äänekkäimpien rääkyjien joukossa...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ehkä passien jakaminen tulee hallituksen mielestä paljon halvemmaksi kuin paperittomille tarjottavat ilmaiset vuosia kestävät oikeudenkäynnit täyshoidon lisäksi.

Ks. alla oleva asiantuntijalausunto, joka samalla pätee niin sotemaku-lakivalmistelun tietosuojaan, KKO:n tuoreeseen lakialoitteeseenkin vakuutusoikeuden ratkaisuissa vähävaraisten hyväksi saatavasta lainopillisesta avusta, kuin nyt myös tässä passien jaossakin (tässäkin kohdin ehkä vähävaraisuuden perusteella):

- -"Perusoikeuskirjan 47 artiklan ensimmäisessä kohdassa nimittäin edellytetään, että jokaisella, jonka unionin oikeudessa taattuja oikeuksia ja vapauksia on loukattu, on oltava tässä artiklassa määrättyjen edellytysten mukaisesti käytettävissään tehokkaat oikeussuojakeinot tuomioistuimessa. Tässä yhteydessä on huomattava, että unionin oikeuden määräysten ja säännösten noudattamisen varmistamiseen tarkoitetun tehokkaan tuomioistuinvalvonnan itse olemassaolo kuuluu erottamattomana osana oikeusvaltioon (ks. vastaavasti tuomio Les Verts v. parlamentti, 294/83, EU:C:1986:166, 23 kohta; tuomio Johnston, 222/84, EU:C:1986:206, 18 ja 19 kohta; tuomio Heylens ym., 222/86, EU:C:1987:442, 14 kohta ja tuomio UGT-Rioja ym., C-428/06–C-434/06, EU:C:2008:488, 80 kohta).
Tässä yhteydessä on myös syytä merkityksellistä todeta EU:n perusoikeuskirjan 47 artiklasta, että POK 47.1 artikla menee pidemmälle kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksen 13 artikla, koska POK 47.1 artiklassa turvataan oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin tuomarin edessä EU-tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan.

Samoin POK 47.2 artikla menee pidemmälle kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artikla oikeudesta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, koska EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan oikeus saada asia käsiteltäväksi tuomioistuimessa ei rajoitu EU-oikeudessa oikeuksia ja velvollisuuksia koskeviin riita-asioihin.

Lopuksi on merkittävä POK 47.3 artikla, koska se turvaa unionin perusoikeutena Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti oikeusavun antamisen tapauksissa, joissa oikeusavun puuttuminen tekisi tehottomaksi tehokkaan oikeussuojan takuun." - -

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Näin meillä Suomessa, jos passi on kadonnut tai varastettu:

- -"Tee ilmoitus, jos edellinen passisi on kadonnut tai varastettu

Jos passi katoaa tai varastetaan, siitä täytyy tehdä ilmoitus. Tämä on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. Tee ilmoitus sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisin toimipisteessä. Ulkomailla ilmoituksen voi tehdä Suomen edustustolle. Kun ilmoitus on tehty, voit hakea normaalisti uutta passia." - -

https://www.poliisi.fi/passi

Meillä passia haetaan, sitä ei tuoda.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mutta passeja voi hakea edustustojen passinmyöntämispisteissä, eli maassa missä olet, sinun ei tarvitse matkustaa Suomeen jos passi katoaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Marko, olisivathan nämä maahan työn perässä muuttaneet ja passinsa kadottaneet voineet varmaan ottaa omiin kotimaihinsa yhteyttä saadakseen passinsa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #7

Käytännössä juuri tuosta on nyt kyse. Aiemmin eivät ole voineet saada passeja muualta kuin kotimaasta(eli maasta josta he ovat paossa), nyt luotiin systeemi jolla ne saadaan ainakin hetken aikaa maassa jossa he ovat. Tuossa ei ole mitään kummallista, vastaa sitä mikä suomalaisilla on oletuksena voimassa hyvin suuressa osassa maailman maita. Irakilainen systeemi on vain kehittymättömämpi joten tällainenkin operaatio on vain askel kohti länsimaiden käytäntöjä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ja Suomenko se tulee nyt järjestää heille?... Meillä on Suomessa ihan omasta takaa kehityskohteita, jotka vaatisivat huomiota - ja resursseja eli suomeksi rahaa. Esimerkiksi Suomessa asuvat suomalaiset asunnottomat ja heidän ongelmansa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei, tuo harhaluulo johtuu vain Mykkäsen innosta saada sulkia hattuun oikeasti näin:

”Migri ei koordinoi tätä, toisin kun uutisessa sanotaan. Suomen viranomaiset eivät osallistu prosessiin ja passin hakeminen on täysin hakijan ja Irakin viranomaisten välinen asia. Olemme välittäneet tiedon tästä mahdollisuudesta vastaanottokeskuksiin ja sitä kautta asiakkaille”, Migri kertoo Twitterissä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Mohammedien ja Jussufien passit katoaa kummasti kun he pääsevät Euroopan rannoille, sitten lähdetään vaeltamaan kohti sitä maata mistä ne parhaat etuudet kulloinkin irtoaa. Edes Ruotsi ei kelvannut vuonna 2015, vaan piti vielä matkata senkin maan läpi kohti Torniota että Allahin pojat lopuksi sitten pääsivät tänne kilttien tätien "täysihoitoon".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tulisi vaan lisää maahanmuuttajia, jotta saataisiin työntekijöitä ja yrittäjiä lisää.

Tämä passitapaus nyt on vaan turhaa kohua, jolla ei nyt ole mitään merkitystä.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4086305/Syylliste...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kunnollista tilastoa ei ole, kuinka moni Suomessa olevista noin 7 000:sta irakilaisesta turvapaikanhakijasta on töissä, mutta arvio on, että puhutaan sadoista. Isolla osalla passin puuttuminen on tosiasia

Raimo Ilaskiven mukaan 2 % on töissä ja 98 % ei ole.

Ahkeraa porukkaa

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ajattelit että Petteriä kiinnostaisivat luvut eikä puhdas ideologia? Olisivat luvut mitä tahansa, niin epäillä sopii että kommentti edelleen olisi:

"Tulisi vaan lisää maahanmuuttajia, jotta saataisiin työntekijöitä ja yrittäjiä lisää."

Ja lähes kaikki olisi hänelle taas vain turhaa kohua eikä millään olisi merkitystä. Ei työllisyystilastoilla, ei huoltosuhteella, ei sillä että samalla rahalla (mitä nykyiseen "auttamiseen" käytetään) autettaisiin muualla törkeän paljon enemmän, ei millään, koska ideologia tai mikä nyt vain. Toivon olevani väärässä toki, koska tietenkin haluaisin ajatella ihmisistä parasta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Mykkänen on sanonut että nämä 500 passia on tarkoitettu töihin haluaville.

Onko tässä kuviossa myös työnantajat jotenkin mukana?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset