Tanja Vahvelainen

Upea, konstailematon Korso

  • Upea, konstailematon Korso

Muuttaessani Korsoon useampi vuosi sitten sain paljon kuulla ennakkoluuloja. Korson maine resuisena ja turvattomana lähiönä kiiri korviini. Useampaan kertaan sain kuulla, että Korso on kamala ja kolkko paikka. ”Älä sinne nyt ainakaan muuta, aivan hullu paikka” minulle kuiskuteltiin. Onneksi muutin, enkä muuta pois.

Onhan nyt Korsossakin omat ongelmansa ja välillä hyvinkin tapahtumarikas keskusta. Samalla tavalla se on monessa muussakin lähiössä Vantaalla ja koko Suomessa. Asemalla toki haisee mutta näin se on muillakin asemilla aika yleisesti. Korso on kuitenkin paljon enemmän kuin aseman seutu keskellä yötä. Moni Korsoa kritisoiva ei ole koskaan täällä käynytkään ja eikä siis ihme, että ihmisten mielissä elää kuva harmaasta lähiöstä mikä on täynnä rapistuneita kerrostaloja. Väärin! Korsossa on itse asiassa huomattavasti enemmän vehreitä asuinalueita pientaloineen kuin betoniviidakoa. Kuulin vasta hiljattain, että yksi Suomen suurimpiin kuuluvista omakotitaloalueista löytyy mistäpä muualta kuin Korsosta.  Korso on luonnonläheinen paikka. Itsekin koirien omistajana osaan todellakin arvostaa sitä, että metsä ja Suomen upea luonto alkaa lähes kotiovelta. Korsoa reunustaa metsät ja pellot. Rakastan Vallinojan peltomaisemaa, Nikinmäen idyllisiä asuinkatuja, Mikkolan rosoisuutta ja koko Korson moninaisuutta. Meillä on tilaa liikkua luonnossa monipuolisissa maisemissa. Meillä on oma pieni maauimala jonka rannalta löytyy idyllinen kahvila. Oma pieni uimahallikin on sekä kuntosaleja. Talveksi kuntoradat muuttuvat hiihtoladuiksi.

Maailma on siirtynyt moneltakin osin internettiin ja tämäkin kehitys muiden asioden ohella on palveluja Korsosta karsinut. Edelleenkin kuitenkin saamme nauttia täällä siitä, että Korson keskustasta löytyy todella hyvin palveluja. Meillä on useampi laadukas ruokakauppa. Meillä on ravintoloita ja kahviloita. Kampaajalla tai kauneushoitolassa käynti onnistuu kotikylällä. PetPointista haet lemmikillle tarvikkeet, Mirkun Kirjakaupasta luettavaa. Vaatekauppakin löytyy eikä kukkakauppaan tai valokuvaamoon tarvitse Korson keskustaa kauemmaksi lähteä. Onhan täällä vaikka mitä. Lumon monitoimikeskus ja Korson kirkko ovat keskustan maamerkit ja monen paikallisen tukikohtia. Poiskin toki pääsee, juna Helsingin ytimeen kestää alle puolen tunnin. Kerava kattavine palveluineen on sekin aivan vieressä. Korso on sopivasti kahden ison valtaväylän välissä joten autoilevalle ihmisille helppo kyllä liikkua joka suuntaan.

Parasta Korsossa on korsolaiset. Tämä on hyvin yhteisöllinen paikka. Kotiuduin Korsoon nopeasti juuri ihmisten vuoksi. Minut otettiin sydämellisesti vastaan ja löysin nopeasti oman paikkani täällä. Tänne tullessani en tuntenut ketään, mutta nyt tulee jatkuvasti tuttuja vastaan joka paikassa. Tuttavuuksista on tullut ystäviä. Korsolaisten yhteisöllisyydestä saa hyvän kuvan paikallisessa Facebook-ryhmässä jossa ollaan aina valmiina jeesaamaan kaveria oli sitten kyseessä kadonnut lemmikki, käynnistyskaapelien tarve tai liian runsasta satoa tuottava omenapuu. Korsolaisten kanssa muodostin heti yhteyden ja korsolaisten äänet olivat avainasemassa, että menin ensikertalaisena läpi Vantaan kuntavaaleissa.

Korsolla on värikäs ja pitkä historia, juurikin asukkaidensa vuoksi. Tänään istuin iltapäivän Lumossa Ansu Kivekkään kirjoittaman Korson kriminaalit kirjan julkkareissa. Aivan mielettömiä tarinoita! Näitä elämänkohtaloita ja erilaisia elämänpolkuja on yhtä monta, kuin Korsossa asukasta. Seurassani oli korsolainen PS kansanedustaja Mika Niikko ja Korso-lippikset oli kummankin pakko tietty hankkia. Korsolaisissa elää vahvana huikea kotiseuturakkaus jonka itsekin tunnistan. Olen niin iloinen, että aikanani oma polkuni kulki tänne. Olen korsolainen ja ylpeä siitä, sekä meidän upeasta kylästä.

Huomenna sunnuntaina 16.9 järjestetään jälleen Korson markkinat. Tule käymään. Olen minäkin sielä paikalla Perussuomalaisten teltalla ja tietenkin tutustumassa markkinoiden tarjotaan. Nykäise hihasta ja tule sanomaan moi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Järjestetäänkö kokoontumisajo Korsoon, kommentoija Pyykkölä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tykkään Vantaasta, mutta tuen Stadia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pieni tarina; sain ensimmäisen työpaikkani Korsosta, Sokeain Keskusliiton ylläpitämän SOKEVA:n konttorista.

Olin tullut pääkaupunkiseudulle, Keravalle, veljeni lasta hoitamaan. Samaan aikaan etsin työpaikkoja Helsingin Sanomien sivuilta.

Rohkeana soitin itselleni sopivaan ja Sokevan johtaja kyseli kaikenlaista, mm. työkokemuksesta. Totesin, että ei ole, mutta jostain se työkokemus olisi hyvä saada.

Pääsin haastatteluun ja sain työpaikan.

Veljeni vaimo ei ollut kovinkaan iloinen, kun ilmoitin saaneeni työtä.

Työpaikallani oli nainen, joka tarjosi minulle asunnon.

Siitä alkoi työurani ja Korso on merkittävä monessa suhteessa. Korsossa asuessani tapasin myös tulevan mieheni, tosin en paikallista, vaan ranskalaisen.

Mutta, se onkin jo aivan uusi tarina.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kouluaikoinani työskentelin Sokeain Kirjapainossa Helsingin Kulmakadulla ja Mäkelänkadulle. Sokeiden kanssa hurtti oli voimissaan: "Katso näkyykö, ai niin".

Risto Salonen

Korsohan kuului ennen Keravaan. Et taida kuitenkaan olla niin vanha, että Sokeva olisi ollut Keravan puolella (1954).

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mikä tahansa kaupunginosa missä tahansa kaupungissa muuttuu nopealla aikataululla pahamaineiseksi, kun kaupunki päättää rakentaa sinne vuokra-asuntoja. Näin on käynyt Korsolle ja monelle muullekin paikalle.

Syy ei ole yksinomaan vuokralaisten, vaan kaupungin asutuspolitiikan, jossa asumiskelvottomia yksilöitä asutetaan normaalien asukkaiden keskelle. Joku jossain nimitti näitä asumiskelvottomia yksilöitä ihmisroskiksi.

Yksi mätäpaise pilaa äkkiä koko talon maineen. Useampi mätäpaise samalla alueella pilaa koko kaupunginosan maineen. Ja kun mätä lisääntyy, menee äkkiä koko kaupungin maine vrt. Malmö.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt on Korson kuningatar tavattu. Mitä ihminen voi enempää elämässään enää toivoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset