Tanja Vahvelainen

Upea, konstailematon Korso

  • Upea, konstailematon Korso

Muuttaessani Korsoon useampi vuosi sitten sain paljon kuulla ennakkoluuloja. Korson maine resuisena ja turvattomana lähiönä kiiri korviini. Useampaan kertaan sain kuulla, että Korso on kamala ja kolkko paikka. ”Älä sinne nyt ainakaan muuta, aivan hullu paikka” minulle kuiskuteltiin. Onneksi muutin, enkä muuta pois.

Onhan nyt Korsossakin omat ongelmansa ja välillä hyvinkin tapahtumarikas keskusta. Samalla tavalla se on monessa muussakin lähiössä Vantaalla ja koko Suomessa. Asemalla toki haisee mutta näin se on muillakin asemilla aika yleisesti. Korso on kuitenkin paljon enemmän kuin aseman seutu keskellä yötä. Moni Korsoa kritisoiva ei ole koskaan täällä käynytkään ja eikä siis ihme, että ihmisten mielissä elää kuva harmaasta lähiöstä mikä on täynnä rapistuneita kerrostaloja. Väärin! Korsossa on itse asiassa huomattavasti enemmän vehreitä asuinalueita pientaloineen kuin betoniviidakoa. Kuulin vasta hiljattain, että yksi Suomen suurimpiin kuuluvista omakotitaloalueista löytyy mistäpä muualta kuin Korsosta.  Korso on luonnonläheinen paikka. Itsekin koirien omistajana osaan todellakin arvostaa sitä, että metsä ja Suomen upea luonto alkaa lähes kotiovelta. Korsoa reunustaa metsät ja pellot. Rakastan Vallinojan peltomaisemaa, Nikinmäen idyllisiä asuinkatuja, Mikkolan rosoisuutta ja koko Korson moninaisuutta. Meillä on tilaa liikkua luonnossa monipuolisissa maisemissa. Meillä on oma pieni maauimala jonka rannalta löytyy idyllinen kahvila. Oma pieni uimahallikin on sekä kuntosaleja. Talveksi kuntoradat muuttuvat hiihtoladuiksi.

Maailma on siirtynyt moneltakin osin internettiin ja tämäkin kehitys muiden asioden ohella on palveluja Korsosta karsinut. Edelleenkin kuitenkin saamme nauttia täällä siitä, että Korson keskustasta löytyy todella hyvin palveluja. Meillä on useampi laadukas ruokakauppa. Meillä on ravintoloita ja kahviloita. Kampaajalla tai kauneushoitolassa käynti onnistuu kotikylällä. PetPointista haet lemmikillle tarvikkeet, Mirkun Kirjakaupasta luettavaa. Vaatekauppakin löytyy eikä kukkakauppaan tai valokuvaamoon tarvitse Korson keskustaa kauemmaksi lähteä. Onhan täällä vaikka mitä. Lumon monitoimikeskus ja Korson kirkko ovat keskustan maamerkit ja monen paikallisen tukikohtia. Poiskin toki pääsee, juna Helsingin ytimeen kestää alle puolen tunnin. Kerava kattavine palveluineen on sekin aivan vieressä. Korso on sopivasti kahden ison valtaväylän välissä joten autoilevalle ihmisille helppo kyllä liikkua joka suuntaan.

Parasta Korsossa on korsolaiset. Tämä on hyvin yhteisöllinen paikka. Kotiuduin Korsoon nopeasti juuri ihmisten vuoksi. Minut otettiin sydämellisesti vastaan ja löysin nopeasti oman paikkani täällä. Tänne tullessani en tuntenut ketään, mutta nyt tulee jatkuvasti tuttuja vastaan joka paikassa. Tuttavuuksista on tullut ystäviä. Korsolaisten yhteisöllisyydestä saa hyvän kuvan paikallisessa Facebook-ryhmässä jossa ollaan aina valmiina jeesaamaan kaveria oli sitten kyseessä kadonnut lemmikki, käynnistyskaapelien tarve tai liian runsasta satoa tuottava omenapuu. Korsolaisten kanssa muodostin heti yhteyden ja korsolaisten äänet olivat avainasemassa, että menin ensikertalaisena läpi Vantaan kuntavaaleissa.

Korsolla on värikäs ja pitkä historia, juurikin asukkaidensa vuoksi. Tänään istuin iltapäivän Lumossa Ansu Kivekkään kirjoittaman Korson kriminaalit kirjan julkkareissa. Aivan mielettömiä tarinoita! Näitä elämänkohtaloita ja erilaisia elämänpolkuja on yhtä monta, kuin Korsossa asukasta. Seurassani oli korsolainen PS kansanedustaja Mika Niikko ja Korso-lippikset oli kummankin pakko tietty hankkia. Korsolaisissa elää vahvana huikea kotiseuturakkaus jonka itsekin tunnistan. Olen niin iloinen, että aikanani oma polkuni kulki tänne. Olen korsolainen ja ylpeä siitä, sekä meidän upeasta kylästä.

Huomenna sunnuntaina 16.9 järjestetään jälleen Korson markkinat. Tule käymään. Olen minäkin sielä paikalla Perussuomalaisten teltalla ja tietenkin tutustumassa markkinoiden tarjotaan. Nykäise hihasta ja tule sanomaan moi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Järjestetäänkö kokoontumisajo Korsoon, kommentoija Pyykkölä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tykkään Vantaasta, mutta tuen Stadia.

Martti Nurmi

Korson historiaankin kannattaa tutustua. Korsolle on tapahtunut 60-vuodessa paljon. Korso on kiistatta yksi kummallisimpia Vantaan alueiden kehityskokeiluja, On hienoa, että korsolaiset viihtyvät. Se keskusta saattaa ulkopaikkakuntalaisesta tuntua kesäkuumalla turhan eksoottiselta, heikkohermoisia riittää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pieni tarina; sain ensimmäisen työpaikkani Korsosta, Sokeain Keskusliiton ylläpitämän SOKEVA:n konttorista.

Olin tullut pääkaupunkiseudulle, Keravalle, veljeni lasta hoitamaan. Samaan aikaan etsin työpaikkoja Helsingin Sanomien sivuilta.

Rohkeana soitin itselleni sopivaan ja Sokevan johtaja kyseli kaikenlaista, mm. työkokemuksesta. Totesin, että ei ole, mutta jostain se työkokemus olisi hyvä saada.

Pääsin haastatteluun ja sain työpaikan.

Veljeni vaimo ei ollut kovinkaan iloinen, kun ilmoitin saaneeni työtä.

Työpaikallani oli nainen, joka tarjosi minulle asunnon.

Siitä alkoi työurani ja Korso on merkittävä monessa suhteessa. Korsossa asuessani tapasin myös tulevan mieheni, tosin en paikallista, vaan ranskalaisen.

Mutta, se onkin jo aivan uusi tarina.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kouluaikoinani työskentelin Sokeain Kirjapainossa Helsingin Kulmakadulla ja Mäkelänkadulle. Sokeiden kanssa hurtti oli voimissaan: "Katso näkyykö, ai niin".

Risto Salonen

Korsohan kuului ennen Keravaan. Et taida kuitenkaan olla niin vanha, että Sokeva olisi ollut Keravan puolella (1954).

Martti Nurmi

Oliko Sokeva muka Keravan puolella? Rautatieasema oli. Koko Keravaan kuuluminen on vaiettu historia. Sitähän ei koskaan tapahtunut kuin osittain. Ehkä siitä jäi perinne. Muinoin VR järjesti isolta kirkolta ns. juoppojunan. Se toi Korsoon satunnaisesti kylätappelun. Jos keravalaiset koki olevansa riittävän vahvoja, ne jäi junasta Korsoon tappelemaan. Muodollisesti kysymys oli yleensä jostain tipusta. Siinä kirkkoa vastapäätä oli kioski, jossa notkui kylän kantakundit juomassa pilsneriä. Kun junalta juoksi ensimmäinen kyläläinen varoittamaan keravalaisista, oli hippaleikki kinon kulmilla valmis.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mikä tahansa kaupunginosa missä tahansa kaupungissa muuttuu nopealla aikataululla pahamaineiseksi, kun kaupunki päättää rakentaa sinne vuokra-asuntoja. Näin on käynyt Korsolle ja monelle muullekin paikalle.

Syy ei ole yksinomaan vuokralaisten, vaan kaupungin asutuspolitiikan, jossa asumiskelvottomia yksilöitä asutetaan normaalien asukkaiden keskelle. Joku jossain nimitti näitä asumiskelvottomia yksilöitä ihmisroskiksi.

Yksi mätäpaise pilaa äkkiä koko talon maineen. Useampi mätäpaise samalla alueella pilaa koko kaupunginosan maineen. Ja kun mätä lisääntyy, menee äkkiä koko kaupungin maine vrt. Malmö.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt on Korson kuningatar tavattu. Mitä ihminen voi enempää elämässään enää toivoa?

Martti Nurmi

Kuvaako vanha kuvaelma Korsoa vieläkin? On yritetty liittää toki muihinkin paikkoihin. Tämä on lainaus, alkup. tekijä tuntematon.

Työkkärin maksupäivänä kuvausryhmä astelisi sisään klo 16 maissa johonkin Korson paikallisista ja ilmoittaisi naisväestölle, että "Satasen Sepi" tulee kohtaa baariin etsimään itselleen elämänkumppania!

"Tonnin Timppa" ei olisi uskottava nimi, sillä eihän kukaan uskoisi, että jollain työttömällä voisi olla tonni rahaa!

Sitten kun 10 halukasta olisi haalittu kasaan, niin karauttaisin baarin eteen savuttavalla Toyota DX:llä! Astuisin sisään baariin ja liittyisin kulmapöydässä olevien naisten seuraan! Juontajana voisi toimia vaikka Mervi Tapola!

Harrastusosiossa voitaisiin vaikka kimpassa täyttää Ilta-Sanomien ristikko ja tehdä Ilta-Lehden 25 kysymystä! Lisäksi voisin vaikka pelata bilistä jonkun kanssa, jos joku vaan osaa! Karaokessa laulettaisiin tietenkin kimpassa "Mä joka päivä töitä teen".

Lahjaksi jossain vaiheessa iltaa antaisin kaikille misuille 3,5 euroa, jotta ne voisi käydä ostamassa itselleen lahjaksi pitkän gepardin! Fiksuimmat tietenkin ostaisi vaan pienen, jotta niille jäisi rahaa ostaa mulle lahjaksi vaikka kupillinen pähkinöitä!

Siinä sitten puhuttaisiin, miten pitkään kukin on ollut työttömänä ja kenen luokse lapset tällä kertaa on jätetty hoitoon! Syvällisimmät keskustelut liittyisivät siihen, miten miehen-hulttio on viime kuussa kerennyt mennä nostamaan lapsilisät ennen äitiä!

Tietenkin naisten vessaan olisi piilotettu kamera, jotta sieltäkin saataisiin tiukan kilvoittelun innoittamat nasevat kommentit talteen!

Pikkuhiljalleen naisia karsiutuisi pois, kun portsari kävisi tunnin välein heittämässä vaikka sen kännisimmän pihalle. Lopulta valomerkin tienoilla, kun jäljellä olisi enää yksi naikkonen, niin sille kerrottaisiin päin naamaa, että paskat toi mikään Seppo ole, vaan se on Timo ja sitä paitsi se käy joka päivä töissä!

Martti Nurmi

Kun korsolainen menee Korsooseen, hän voi olla matkalla vaikka Mikkolanpuistoon, nykyiseen Mikkolaan. Korson kirkonkylä ulottui laajalle. Sittemmin alueen sisään on ilmaantunut kaiken maailman Nikinmäkiä ja kadonnut Hanaloita.

Lumossa on näköjään julkaistu 15.9. "Korson kriminaalit". Hankkikaa kirja käsiinne, jos haluatte historiaan tutustua. Siinä tuskin on kuningatarta, mutta ehkä kuninkaita...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset