Tanja Vahvelainen

Suomalaisia tuotteita suomalaisille suoraan tuottajilta

  • Suomalaisia tuotteita suomalaisille suoraan tuottajilta

Suomalainen ruoka on puhdasta. Sen tuottamisessa ei käytetä antibiootteja turhaan, eikä myrkytetä peltoja vuosikausiksi ne pilaavilla kemikaaleilla. Suomen laatuvaatimukset ovat tiukkoja ja valvontaa harjoitetaan säännöllisesti.

Viime vuonna Suomessa oli 48 562 maatilaa. Näistä luomutiloja vajaa kymmenen prosenttia. Ja liki 90 % tiloista kuuluu EU:n hyväksymään maatalouden ympäristöohjelmaan.

Vaikka peltojen pinta-alat ovat kasvaneet, samoin kuin tuotantoeläinten määrät, ei maatalouden kannattavuus ole parantunut. Luonnonvarakeskuksen ennusteen mukaan tänä vuonna maatalouden kannattavuus painuu entistäkin alemmaksi. Tulos on koko 2000-luvun heikoin. Yritykset jäävät usein jopa tappiolle. Noin puolet viljelijöistä ei saa korvausta omalle työlleen.

Syinä tulokseen ovat mm. kauppaketjujen hintojen alennuskampanjat ja Venäjä -pakotteet.

Entäpä jos MTK perustaisi oman kauppaketjun? Näin tuottajat eivät olisi suurten kauppaketjujen ja elintarvikeyritysten armoilla. 

Aikanaan mm. Lännen Tehtaat (nyk. Apetit Oyj) perustettiin viljelijöitten toimesta Säkylässä 1950-luvulla. Sittemmin määräysvalta on kääntynyt ja nykyään suuret elintarvikeyritykset sanelevat mitä viljelijät saavat viljellä ja kuinka paljon, myös hinnat määrätään viljelijöitä kuulematta. Entisajan isännistä on tullut muitten renkiä.

Suomalaiset arvostavat puhdasta ruokaa ja osa olisi valmis maksamaan siitä. Ajatus saattaisi olla hyvinkin kannattava, sekä tuottajia että kuluttajia ajatellen.

Suosittaisiinko siis suomalaista. Pelloilta pöytään, ilman turhia välikäsiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

S-ketjuhan on alkujaan tuottajalähtöinen, eikö? Nyttemmin on vain suuntautunut enempi sateenkaarisuuntaan ja halpuutukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset