Tanja Vahvelainen

Yksinasumisen kepeä kalleus

  • Yksinasumisen kepeä kalleus

Tuossa petivaatteet vaihtaessani, pesukoneen päälle napsauttaessani, imuroidessani, lattioita luututessani, koiria ulkoiluttaessani, roskat viedessäni, kissojen hiekan vaihtaessani, kaupassa käydessäni, tiskatessani, laskuja maksaessani..... mietin tätä yksinasuvan elämän "kepeyttä".

Yksinasuvia oli Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuonna 2016 1 131 424 henkilöä. Asuntokunnista noin 42 % oli yhden hengen asuntokuntia. 

Monesti peräänkuulutetaan perheellisten tukia ja etuja, oikeuksia.

Haluamatta lainkaan laittaa perheellisiä ja yksinasuvia vastakkain, haluan kuitenkin tuoda esille myös yksinasuvien näkökulmaa.

Yksinasuvat maksavat kaiken yksin, hoitavat kaiken yksin. Ja vaikka tuttuni keskustelumme alussa sanoikin, että sinkkuus on jokaisen oma valinta, joutui hän (sinkkuna itsekin) keskustelun edetessä myöntämään, ettei hänkään ole vapaaehtoisesti yksin.

Suurin osa yksinasuvista varmasti haluaisi vähintäänkin sen kumppanin, ellei perhettä. Facebookista löytyy jos jonkinlaista sinkkuryhmää ja useilla ovat Tinder, Badoo ja muut vastaavat sovellukset kovassa käytössä työmatkoilla (toki vain julkisilla kuljettaessa toivottavasti vain). Lukuisat yritykset tahkovat rahaa ihmisten halulla löytää kumppani elämänmatkalle.

Sinkkuus ei ole välttämättä siis ole niin upeata, kuin jotkut siitä tahtovat ajatella.

Kuten yllä kirjoitin, asiat hoitaa yksin. Kaupoista ei juurikaan löydy esimerkiksi pientä pakettia jäätelöä, maksat usein enemmän jostakin, koska alennukset koskevat aina suurempia määriä: Ota kaksi - maksa yksi. Esimerkkejä löytyy lukuisia. Kotitalousvähennyksistä alkaen.  Hyvällä tuurilla, jos naisella olisi kätevä miespuolinen kumppani, ei kotitalousvähennystä tarvitsisi hakea, mies hoitaisi hommat. Mutta, jos kotitaloudessa on kaksi henkeä, voi tuon vähennyksen hakea tuplana. Me sinkut maksamme enemmän.

Entäpä asumiskustannukset, pienten asuntojen neliöhinnat ovat usein korkeampia kuin suuremman asunnon. 

Oli syy yksinasumiseen mikä vain, tulisi yhteiskunnan ottaa huomioon myös kasvava yksinasuvien määrä lukuisissa asioissa.


"Kaksin aina kaunihimpi", sanontakin kuuluu. Trendinä, syiden ollessa moninaisia ja niihin tässä kajoamatta, yksinasuvien määrä kuitenkin lisääntyy ja tämänkin tulisi näkyä yhteiskunnan uudistuksissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Yksinasumisen kalleutta on vuosien varrella useat eri tahot nostaneet keskusteluun. Viime vaalien alla mm. nykyinen ministeri Saarikko!

Jostain kumman syystä, asia jää aina keskustelun tasolle. Mitään selkeää, konkreettista esitystä kukaan ei ole vielä tuonut päätettäväksi.

Mitä tulee teollisuuden tuottamiin pakkauskokoihin, olen havainnut nykyisin maitoa pakattavan puolen litran tölkkeihin. Pienet pakkauskoot tulevat kuitenkin kalliimmiksi, joten säästöä ei juuri kauppareissuilta kokoja pienentämällä synny.

Sen sijaan yksinasumisen kalleus pitäisi selvittää. Jos yksineläjä asuu vuokralla, olisiko hänen mahdollista saada verovähennys, joka hieman kuroisi umpeen kahden tai useamman maksajan osuutta.

Tässä näin alkajaisiksi pohdittavaa. Vaalien lähestyessä on hyvä ottaa yhdeksi teemaksi yksinasuvien korkeammat elinkustannukset suhteessa useamman asukkaan elinkustannuksiin.

Käyttäjän ernolipsanen kuva
Niko Lipsanen

Yksinasumisen kalleutta lisää se, että pienten asuntojen määrää ja kokoa rajoitetaan kasvukeskuksissa. Kun pieniä asuntoja ei saa tehdä, niistä on pulaa ja niistä joutuu maksamaan enemmän - oli sitten ostamassa tai vuokraamassa (tai vaihtoehtoisesti joutuu asumaan tarpeettoman suuressa asunnossa ja maksamaan turhista huoneista tai neliöistä).

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 Niko, nythän on ollut rakennusbuumi, joka on tuottanut alle 30 neliön asuntoja. Tosin ne eivät sijaitse isoissa kasvukeskuksissa, vaan lähiöissä ja kehä 3:n ulkopuolella.

Pienet asunnot ovat kuitenkin suhteessa isoja kalliimpia.

Saton 15 neliön asunnon vuokra on 500 euroa. Neliövuokraksi tulee 33 euroa. Asuntoministeri Tiilikainen sai läpi lain, joka rajaa asumistuen maksun max 20 euroon/m2. Alue on Martinlaakso, Vantaan lähiö, liikenneyhteydet kuitenkin on hyvät.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Odotahan vielä, kun sinkut ja lapsettomat saavat niskoilleen lisäveron siitä, ettei heillä ole lapsia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#3 Mika, tuskin edes tiedät, mutta ennen 1970 -lukua, Suomessa piti maksaa ns. vanhanpiian/-pojan veroa, joka oli korkeampi kuin naimisissa olevan vero.

Nyt, kun veroja tehtaillaan, niin myös tuo sinkku/lapsettomuuusvero saattaa olla suunnitteilla.

Lasten syntymän alenema on nyt suurempi kuin nälkävuosina, joten, on kuitenkin toivottavaa, että lapsien syntymän lisätoiveista, valtio joutuu maksamaan synnytyskorvauksen.

Kristillisten pj Sari Essayah jo ehdottikin, että jokaisesta syntyvästä lapsesta, valtio maksaisi 1000 euroa. Itse totesin, että 1000 on liian vähän. Vähintään 10.000 euroa tarvitaan, että tähän maahan lapsia syntyisi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Muistatko minkä ikäiseksi asti vanhapiikapoikaveroa maksettiin, oliko se vain tietyn ikäisille vai hautaan asti?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #6

#6 Birgitta, tarkkaan en muista, mutta kun itse avioiduin 1972, en vielä siihen mennessä tarvinnut lisäveroa maksaa. Olin tuolloin 23 -v. Muistaakseni vero alkoi pyöriä, kun 24 -v. tuli täyteen.

Oletan, että Tilastokeskuksesta löytyy tarkkoja vuosilukuja ja myös yli-ikälisäveron määrä!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Sinkkuus ei ole aina oma valinta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 Yksineläminen ei ole lainkaan oma valinta. Tai, ehkä joissain poikkeustapauksissa.

Siksi, tuntuukin oudolta, että kansalaisia on rangaistu ja rangaistaan edelleen yksinasumisesta.

Sanna Hakkyra

Ei parisuhde ole ainut ratkaisu pois yksi asumisesta. Kimppakämpät on keksitty. Valtion hommaa ei ole rahalla paikata puuttuvaa parisuhdetta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#12 Sanna H. kiitos palautteestasi!

"Valtion hommaa ei ole rahalla paikata puuttuvaa parisuhdetta."

Melko kapeakatseista näkemystäsi asioiden oikeasta.

Valtio palkitsee jo nyt monia perhemalleja. Miksi yksinasuvat eivät olisi yksi perhemalli.

Suosittelen pohdintaa ja ymmärrystä. Se ei paljoa vaadi eikä ole Sinulta pois.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onko perheellisellä paljonkin etuja? Ehkä en ole osannut hakea. Lapsiin liittyviä etuisuuksia on. Mutta kahden aikuisen perheen edut?
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja...

"Monesti peräänkuulutetaan perheellisten tukia ja etuja, oikeuksia."

Hyvin vähän niitä on olemassa yhteiskunnan puolelta. Jokin leskeneläke taitaa vielä olla.

Mitä lapsiin tulee, niin älkää hankkiko, jos haluatte käyttää rahaa ja aikaa itseenne.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022316710824_... Tässä jutussa vuodelta 2013 päästään 130 000 euroon täysi-ikäisyyteen asti. No kyllä ainakin minun kokemuksiani tukee. Pelkkä rahahan ei riitä. Kaikki aika ja jatkuva huoli pääliskaupaksi. No onneksi meni aivan loistavasti. Ja muksuilla näyttää menevän erittäin hyvin edelleen kaikin puolin. Joten toivotaan parasta edelleen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jp Lehto, tuo on aika yksinkertainen näkemys, sillä suuri osa yhteiskunnan varoista menee lapsiin ja nuoriin eli perheellisille.

HUOM! Minulla ei ole mitään ongelmia sen kanssa, vaikka yksineläjä olenkin.

lasten hoito
varhaiskasvatus
päivähoito
peruskoulu
muu koulutus

Kaikki edellä mainitsemani ovat esimerkkejä tuesta perheellisille. Vielä kerran: minulla ei ole mitään sitä vastaan!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Perhe kai se on kahden aikuisenkin perhe. Ei se juuri mitään etuja saa. Muksuna ja opisekeluaikanasi olet saanut kaikki samat edut.

Lasten hankinta on tietenkin vapaaehtoinen valinta. Ei sitäkään kaikille suoda. Ehkäpä palvelut pitäisi yksityistää. Julkinen pakkaa olemaan kustannuksiltaan erittäin kallis.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #16

Jp, olet täysin oikeassa. Minun olisi pitänyt kirjoittaa tuet "lapsiperheille".

En ole samaa mieltä yksityistämisestä. Joissakin tapauksissa se voi olla järkevää, mutta tuo mantra yksityisen puolen halvemmuudesta on juuri sitä - mantraa. Otetaan esmimerkkinä USA:n terveydenhuoltojärjestelmä, joka on maailman kalleimpia ellei kallein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset