Tanja Vahvelainen

Hei nuori! Minulla on sinulle asiaa!

  • Hei nuori! Minulla on sinulle asiaa!

Sanotaan, että nuoruus on parasta aikaa ihmisen elämässä. 

Noh – niin sanotaan myös, että kolmekymppisenä se vasta hieno aika onkin.
Ja keski-iässä – takuulla parasta aikaa!
Eläkkeellä se elämä vasta alkaa!

Jokainen ajanjakso ihmisen elämässä on ainutkertaista, jokaiseen liittyy omat murheet ja ilot.
Ajanjaksot eivät kuitenkaan eroa paljoakaan loppujen lopuksi toisistaan. 


Sinä nuori ja aikuistuva ihminen käyt läpi melkoista myllerrystä.

Maailma on auki ja täynnä mahdollisuuksia. Toisaalta taas, se vastuu ja ne mahdollisuudet pelottaa. Elämään on tullut ihan uusia velvollisuuksia. Enää ei ole turvaisaa peruskoulua, jota on pakko käydä. Sillon se ehkä tuntui pakolta, nyt se saattaa sinusta tuntua turvalliselta, kun oli joku tukikohta. Opettajat huolehtivat, että saat päätettyä koulun. Keskiasteella ja sitä korkeammalla ei ole enää näin. Se on oma vastuusi. Sinua varmasti myös askarruttaa kuinka pärjäät taloudellisesti. Jossain vaiheessa on pakko alkaa maksaa ne laskut itse.

On vuokraa, on puhelinlaskua, ruokaa pitäisi ostaa, pyykit pestä, harrastukset, kulkeminen – kaikki maksaa. Budjetointi voi olla iso haaste – kuinka saada rahat riittämään? Entä jos rahat loppuu? Millä maksan mitään? Mitä jos en löydäkään työpaikkaa? Vaikeaahan se on. Ihan kaikki. Rekrytointiprosessien haastavuus voi yllättää ja monta pettymystä tulla eteen kun jälleen kerran tuli sähköposti: ”Kiitos hakemuksestasi, mutta valitettavasti tällä kertaa et tullut valituksi."


Epävarmuus omasta itsestä, omasta identiteetistä ja siitä, mitä haluaa tehdä kuuluu nuoruuteen.

Me vanhemmat, keski-ikäiset – me käymme läpi samoja asioita, usko tai älä. Eikä ne aamuheräämiset yhtään helpotu, vaikka ikää tulee. Ja ihan samalla tavalla mekin mietimme, että ”tykkääköhän se tyyppi musta?”.

Meitäkin pelottaa moni asia; epäonnistumiset, mokaaminen, jääminen yksin. Mekin kyseenalaistamme itseämme jatkuvasti; olenko minä tarpeeksi hyvä? Kelpaanko minä? Entä jos mokaan? Kyllä sinä kelpaat.

Me kaikki kelpaamme. Kaikki mokaa joskus. Me ollaan tarpeeksi hyviä. Ja me muututaan. On ihan ok muuttaa mieltään, kyseenalaistaa itseään ja olla epävarma. Ihminen ei ole koskaan valmis, vaan me kehitymme ja opimme koko ajan. Älä pelkää. Kun tuntuu siltä, ettei mistään tule mitään ja tulevaisuus on vain musta aukko mihin putoaa, muistathan seuraavat asiat? Asioilla on taipumus järjestyä. Elämässäsi on paljon hyvää.

Ole kiitollinen niistä ihan pienistäkin asioista mitä sinulla on. Ne voivat olla vaikka oma sänky missä nukkua, aamulla kuppi kahvia, viesti vanhalta kaverilta tai kaunis syysilma. Sinä voit saavuttaa isoja asioita, kun vain uskot itseesi ja siihen – että nyt ehkä uidaan hetki syvissä vesissä, mutta tämä on vain vaihe. Kyllä se aurinko vielä paistaa. Muista se ja muistuta itseäsi siitä. Joka hetki. 


Yksi asia, mitä sinulta ei voida koskaan viedä ja mikä kuuluu vain sinulle ja on sinun yksin käytettävissäsi, on sinun äänesi. Sinun mielipiteesi. Sinun arvosi ja näkemyksesi. Nämäkin ovat asioita, mitkä saattavat muuttaa muotoaan elämän eri vaihessa. Mutta silti – ne on sinun. Sinä elät nuoruuttasi ja aikuistumisen aikaa melko eri maailmassa kuin minä, 70-luvulla syntynyt. Sinulla on paljon enemmän mahdollisuuksia, mutta toisaalta, niitä on sinulta osittain nykypäivänä myös viety.

Suomalainen yhteiskunta ei ole enää yhtä paljon omiaan tukeva, kuten se oli minun kasvaessani. Minun vanhempani ja isovanhempani rakensivat meille hyvinvointiyhteiskunnan, mikä nyt on pikkuhiljaa murenemassa.

Opiskeluja, itsenäistymistä, vanhemmuutta ei tueta enää samaan malliin. On tullut aika, jolloin halutaan tukea enemmän muita kuin meidän omaa kansaamme. Lapsien, nuorten, perheiden, opiskelijoiden ja vanhusten tukia on leikattu. Monessa perheessä pohditaan mistä saadaan rahaa kaikkiin laskuihin ja eläkeläiset eivät kykene ostamaan kaikkia tarvittavia lääkkeitään.

Suomesta on tullut turvattomampi, ensimmäinen terrori-iskukin on maassamme nähty. Suomi ei ole enää se turvaisa lintukoto, missä omista pidetään huolta.

Sinulla Nuori – on mahdollisuus kääntää tämä laiva.

Te olette oman itsenne tulevaisuus – mutta myös koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus. Te olette ne äänet, jotka Suomi ja suomalaiset tarvitsevat, että maamme pysyy itsenäisenä hyvinvointivaltiona, jossa oma kansa tulee ensin.

Te olette se kanava, joka sanoo, että autamme kyllä apua tarvitsevia, mutta huolehdimme omasta Suomestamme ensin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mutta ajattelepas että jos joku suomalainen nuori joskus joutuisi muuttamaan jonnekin ja hänestä tulisi tällä tavoin mamu. Hänen elämänsä olisi sen jälkeen pilalla, sillä persut voisivat haukkua häntä maailman tappiin ja hänelle ja hänen lapsilleen suunnattaisiin maalitettuja some-vyöryjä siitä kuinka paha ihminen hän on.

Siinä sitä on laivankääntöä itse kullekin.

Tanja Vahvelainen

Olisihan se vallan ihanaa, jos voisimme muuttaa muualle ja meille annettaisiin kaikki ilmaiseksi. Minä voisin lähteäkin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Länsimaissa on totuttu siihen, että yksilö voi muuttaa mihin vain, esim. työn, opiskelun, avioliiton myötä. En oikein ymmärrä miksi Jukka Salakari kokee että elämäsi on pilalla, ei länsikulttuuri koskaan ole ollut Neuvostoliitto, josta ei saanut lähteä, eikä tulla.

Länsikulttuurin on kuulunut se, että luvat, viisumit jne täytyy hommata, niin ei ole esteitä muuttaa toiseen maahan, eikä sillä ole mitään tekemistä nykyiseen pakolaisaaltoon, jossa ihmisvirta tulee kuin "kotioon", ei papereita, ei työlupia, ei viisuimeita jne.

Kyllä minäkin voisin muuttaa mihin vain, kunhan hoidan byrokratian velvoitteet.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tottakai, VOIHAN itse kukin muuttaa minne vain, en sitä kieltänytkään.

Kysymys on vain siitä että jos joku muuttaa jonnekin, tulee ihmisestä persujen vihan kohde, maalitettu hylkiö jolle persut heittävät tappouhkauksia ja toivovat muidenkin niin tekevän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset