Tanja Vahvelainen

Yhden suunnan lippu kotimaassaan lomaileville ”vainotuille.”

  • Yhden suunnan lippu kotimaassaan lomaileville ”vainotuille.”

Turvapaikanhakijoina ja pakolaisina tulleista irakilaisista, jotka asuvat Norjassa, yli 70% lomailee toisinaan kotimaassaan Irakista, josta on ”paennut vainoa.”
Humanitaarista maahanmuuttoa harjoitetaan siksi, että henkilökohtaista vainoa kokevat ihmiset, jotka eivät ole kotimaassaan turvasssa, saisivat itselleen paikan, jossa elää rauhassa ilman pelkoa. Ajatus on humaani ja hyvä, mutta näiden Norjan irakilaisten kohdalla on päivän selvää, että länsimaalaisten sinisilmäisyyttä käytetään härskisti hyväksi.

Sama tilanne on Suomessa ainakin somalien kohdalla, jotka näyttävät aina vähän väliä lomailevan kotimaassaan. Olen kuullut somalinuorten kommentteja, että eihän sitä oppisi oman maan kulttuuria, jos ei ikinä kotimaassa vierailisi. Kommentit viitannee vanhempien perusteluihin, miksi he passittavat lapsiaan maahan, josta ovat muka paenneet hengenvaaraa.

Idea oman maan kulttuurin oppimisesta ei kuulosta järkevältä edes vähää alusta, sillä Suomessa asuvien tulee ymmärtää Suomen kulttuuria ja opetella pelaamaan meidän yhteiskunnan pelisääntöjen mukaan, mutta vaikka kuviteltaisiin, että tuo ”oman maan kulttuurin oppiminen” kuulostaisi kivalta, iskee todellisuus nopeasti naamaan, kun ottaa selvää, millaisesta kulttuurista on kyse. On esimerkiksi laaja ongelma, kuinka usein somalivanhemmat raahaavat tyttärensä Somaliaan ympärileikattavaksi. Tämä vaginan silvonta aiheuttaa elinikäisen vamman. Mutta ”oppiipahan kulttuuria.”

Olen luonut kansalaisaloitteen, jonka tarkoitus poistaa oleskelulupa niiltä pakolaisena tai turvapaikanhakijoina Suomeen tulleilta henkilöiltä, jotka lomailevat kotimaassaan. Toivon, että mahdollisimman moni allekirjoittaa aloitteen.

Linkki kansalaisaloitteeseen: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3768?fbclid=IwAR38cAjOOQpxG6ANT_FY8qO-hgPbH0ssTOsbMBqvqkCDDn8Xpn3PMjQw0cw

Kansalaisaloitteen tietoisuutta saa levittää jakamalla aloitetta internetissä. Myös hastagin #OneWayTicket käyttäminen lisää tämän aloitteen näkyvyyttä. Eli vaikka twiitti, jossa on uutinen kotimaassaan lomailevista pakolaisista, niin twiitin saatesanojen joukkoon #OneWayTicket.

Suosittelen myös samalla vilkaisemaan muutkin kansalaisaloitteet läpi. Listauksessa on monesti useita hyviä. Pidän muutenkin tärkeänä, ettei kansanedustajat pääse kuplaantumaan sinne norsunluuntorniin, vaan he joutuvat käsittelemään kansalaisten mielestä heille tärkeitä asioita.

Hyviä talvisia hetkiä kaikille!

Tästä voit katsoa kansalaisaloitteen mainosvideon:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Aika selvää on että tätä systeemiä käytetään työvoiman hankinta tapana.
Orpo plus kumppanit puhuvat kauniita asioita mutta kylmä totuus on että kaikista eniten apua tarvitsevat ovat jätetty oman onnensa varaan.
Saavat lyötyä ikäänkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja pääsevät leuhkimaan arvo pohjillaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ilmastomuutoksen vaikutusten vähentämisen kannalta kaikki matkustelun rajoittaminen on tietysti hyvästä. Kysyisinkin olisiko tarkoitus laajentaa tätä ehdotettua lakia tulevaisuudessa myös koskemaan siirtokarjalaisten turistimatkoja vanhan kotimaansa Venäjän alueelle?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Oot siekii oikee välkky. Siirtokarjalaiset oli Suomen kansalaisia, joita siirrettiin oman kotimaansa sisällä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Eihän persuille ole ollut ennenkään mikään este se, että joku on Suomen kansalainen. Hehän ovat esittäneet että esim. pysäköintirikkeestä voisi olla seurauksena kansalaisuuden menetys.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #12

Tuolla valheiden linjalla on hyvä jatkaa! Teet itsestäsi naurettavan.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Mikä on mielestäsi " siirtokarjalainen"?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Miusta nämä siirretyt, kodeistaan häädetyt ihmiset olivat evakoita. Mutta alkuperäisestä sanamuodosta vastaavalta herralta jos kysyt? Voi olla mielenkiintoinen vastaus, kun ei tunnu historiaa tuntevan. Jos lähdetään vertaamaan, miksi somalit eivät pakene oman kotimaansa sisällä. Olen aiemminkin käyttänyt vertausta, jos Helsinki olisi turvaton, voi mennä vaikka Rovaniemelle turvaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #10

"Jos lähdetään vertaamaan, miksi somalit eivät pakene oman kotimaansa sisällä. "

Miksi tuota pitäisi verrata? Somaliassahan on paljon maan sisäisiä pakolaisia.

Helsinki on kyllä maahanmuuttajalle turvaton, mutta Rovaniemi taitaa olla vielä turvattomampi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #13

SINÄ lähdit rinnastamaan karjalaiset nykyisiin kotona lomaileviin turvapaikanhakijoihin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Suomi evakuoi 430 000 siirtolaista käymiensä sotien jälkeen 1940-luvulla. Heistä 407 000:a kutsutaan siirtokarjalaisiksi. Petsamolaisia ja Sallan ja Kuusamon alueilta evakuoituja oli se loput 23 000.

Jos et tunne tuota vaihetta Suomen historiasta, sinun kannattaisi perehtyä vaikka Wikipedian artikkeliin. Tai vielä parempi: Karjalan Liiton sivuilla on laaja selvitys aiheesta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11

Jos tunnet historian, miksi teet tällaisia avauksia?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Olen jo kannattanut aloitetta. Koko tämä turvapaikkahärdelli on hirveää kusetusta.

Jos kerran kotimaassa voidaan lomailla, niin sinne voidaan myös muuttaa. Mutta somalitkaan eivät sitä tee koska sossu....

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Jälleen kerran turhanpäiväinen kansalaisaloite. Jo nykyinen laki mahdollistaa ehdotuksessa vaaditut asiat ja näin myös järjestelmällisesti toimitaan. Jos turvapaikanhakija poistuu maasta hakuprosessin aikana, hakemus raukeaa. Pakolaisstatuksen saaneen henkilön pakolaisasema lakkautetaan muun muassa, jos hän vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni tai jos olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.

Täytyy sanoa, että sinänsä hyvän kansalaisaloitesysteemin idea kärsii näiden ala-arvoisten aloitteiden takia.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Eivät he kait hakuprosessin aikana täältä poistu. Pitänee olla paperit ja passi kunnes lähdetään lomailemaan. Sinä puhut nyt asian vierestä.
*
Pakolaisstatuksen saaneen henkilön pakolaisasema lakkautetaan muun muassa, jos hän vapaaehtoisesti asettuu asumaan maahan, josta pakeni tai jos olosuhteet, joiden vallitessa hänestä tuli pakolainen, ovat lakanneet olemasta.*

Kuka kertoo täällä virannomaisille sen ,vaikka ko henkilöt asuisivat puolikin vuotta lähtömaassaan? Ei kukaan. Kelan tuet menevät automaattisesti tilille ja asunnonkin voi vuokrata ulos siksi ajaksi ja vielä siitä kääräistä rahat.
Kelan uusintahakemuksenkin voi täyttää netissä. Niin, että no hätä.
Rahalla saa ja hevosellä pääsee. Ei koira niiden perään hauku.
Muistaakseni Norjassa ja Tanskassa on henkilöitä jotka vahtivat tuollaisia mahdollisia "kotimaanlomailijoita" lentoasemilla.
Luuletko, että täällä korvaa lotkautetaan vaikka kuinka muissa maissa tulee ilmi asioita joita täälläkin voisimme hyödyntää?

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

"Eivät he kait hakuprosessin aikana täältä poistu. Pitänee olla paperit ja passi kunnes lähdetään lomailemaan."

Hyvä kysymys, sitä ihmettelen minäkin. Ja myös siksi on käsittämätöntä, että tämä kansalaisaloite on ylipäätään tehty tästä kulmasta. Kansalaisaloitteessahan se lukee: "Lainvalmisteluehdotus:
Mikäli turvapaikanhakija on tullut Suomeen hakemaan nimenomaisesti turvapaikkaa ja anomus on Suomessa vireillä, tulee hakemus automaattisesti peruuttaa, mikäli turvapaikanhakija lomailee tai käy kotimaassaan."

En minä sitä aloitteseen ole keksinyt vaan aloitteen tekijä, ja sitä kritisoin. Vastasin siihen, että jos kuitenkin käy niin, että prosessin aikana turvapaikanhakija maasta poistuu, niin nykyinen laki mahdollistaa hakuprosessin raukeamisen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mitä te tällä aloitteella tahdotte? Tarkoitatteko että 1990-luvulla tänne tulleet somalit karkotettaisiin kotimaihinsa, mikäli ovat lomailleet kotimaassaan? Näin ei voi tehdä, se olisi todella julmaa, eikö vain?

Vai tarkoitatteko että 2015-luvun jälkeen tulleet voidaan karkoittaa mikäli käyneet vaarallisessa kotimaassaan hakuprosessin aikana?

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jos Somaliasta on tullut sellainen maa joka on turvallinen olla ja elää, niin silloin pitää "pakolais statuksenkin" loppua. Somaliassa on demokraattisesti valittu hallitus eikä siellä näytä olevan vaaraa, juurikin koska lomillekin voidaan lähteä.
Sitä paitsi, jos lomalle lähetetään tyttöjä naitettavaksi taikka silvottavaksi taikka koulutettavaksi pois länsimaisesta hapatuksesta,kuten on tapahtunut, niin silloin koko perhe voisi saada lähtöpassit.Heille on parempi olla silloin omassa kotimaassaan tutussa ympäristössä. Rahaahan ei tietenkään tule, mutta...eihän kukaan tänne suinkaan rahan takia tule, eihän?
Johan järkikin sanoo, että henkilö, joka on tullut tänne "vaarallisesta"
kotimaastaan, on täällä väärillä kriteereillä, jos kuietenkin voi sinne takaisin mennä lomille. Silloin hän ei ole turvan tarpeessa.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

https://www.facebook.com/181106108341/posts/101560...

Jussi Halla-aho: "Millainen kansa antaa tämän tapahtua itselleen?"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset